ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Το ΓΕ.Λ Λιμεναρίων γιόρτασε με μεγάλη ευαισθησία ,στις 3 Δεκέμβρη , την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Πριν την προβολή της ταινίας «Το αριστερό μου πόδι», η διευθύντρια του σχολείου, Παγώνη Ευαγγελία, ως άτομο με κινητική αναπηρία άνω άκρων, στην προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του σχολείου, μίλησε στα παιδιά για την καθιέρωση του εορτασμού της μέρας από τον ΟΗΕ, για τα ποσοστά αναπήρων στην Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον πλανήτη μας.
Μεταξύ των άλλων η διευθύντρια ανέφερε τα εξής: από μικρή με την στήριξη των υπέροχων γονιών μου έμαθα να αντιμετωπίζω τον εαυτό μου όχι σαν άνθρωπο με πρόβλημα, αλλά σαν προσωπικότητα με κάποια ιδιαιτερότητα, την οποία αντιλαμβανόμουν από τις αντιδράσεις των γύρω μου, καθώς εισέπραττα βλέμματα απόρριψης, οίκτου καχυποψίας, περιέργειας και γιατί όχι και κοροϊδίας. Συμβιώνοντας με τον εαυτό μου δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα, γιατί έτσι γεννήθηκα κι έχω μάθει να ζω με αυτό.
Η προσωπική μου πορεία μου επιτρέπει να πω, πως παρά τις δυσκολίες , που καθημερινά αντιμετώπιζα, σαν άτομο ΑΜΕΑ, ότι κατάφερα να πετύχω τους στόχους μου, πάντα βέβαια με καθημερινό προσωπικό αγώνα. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί δυνατότητα για όλα τα άτομα, αλλά και για τα ΑΜΕΑ.
Δυστυχώς όμως δεν αρκούν οι επικλήσεις και τα ευχολόγια για να εξομαλυνθεί μια τόσο περίπλοκη κατάσταση και η ίδια η πραγματικότητα μας διαψεύδει δραματικά, ιδίως στην εκπαίδευση. Στο σχολείο μας όπου φιλοξενούμε μαθητή με αυτισμό, είναι ανύπαρκτες οι ειδικές δομές, το μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Εσείς, αγαπημένοι μου μαθητές ως άτομα αρτιμελή , θα πρέπει να είσαστε πιο γενναιόδωροι με αυτούς που η γήινη μοίρα τους στέρησε κάποιες δυνατότητες. Δείξτε ανεπιφύλακτα την αποδοχή σας, αλλά και το σεβασμό σας απέναντι στον προσωπικό αγώνα αυτών των ατόμων. Η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη, η συμπάθεια προς αυτούς είναι το πιο ισχυρό τονωτικό στις προσπάθειες τους. Οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες δεν έχουν ανάγκη τον οίκτο σας, αλλά την κατανόηση σας. Τη σημερινή μέρα ας θέσουμε ως στόχο για τις μέρες που έρχονται «κανείς ποτέ να μην μείνει πίσω σε τίποτα». Ας δεσμευτούμε όλοι σε μια συμμαχία για ένα κόσμο δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς προκαταλήψεις, όπως μας προτρέπει με το μήνυμα της η Υπουργός Παιδείας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Καλή θέαση!
https://youtu.be/CBvuzaPVFo4